Loading

Intelegerea diferentei dintre o filmare SD vs HD

Intelegerea diferentei dintre o filmare SD vs HD
13
Apr
2010

Pentru a face mai bine inteleasa care este diferenta dintre SD vs HD – SD (Standard Definition) si HD (High Definition), am realizat figura de mai sus, unde se poate observa prima diferenta evidenta dintre aceste doua formate, aceasta fiind rezolutia imaginii.

SD vs HD

Rezolutia imaginii, reprezinta nivelul de detalii, pe care il detine o imagine. Aceasta poate fi masurata in mai multe feluri, insa, ne vom axa pe rezolutia imaginii reprezentata prin pixeli.
Asadar, rezolutia consta in numarul de pixeli pe care il detine o imagine. De cele mai multe ori rezolutia imaginii (in cazul filmarilor digitale) este expusa sub numarul de pixeli care ii are imaginea pe latime (width) si pe inaltime (height). Spre exemplu, rezolutia la care inregistreaza o camera video SD PAL (model european, NTSC – model american) este de 720 pe 576 pixeli, pe cand o camera HD (consumer, prosumer, etc.) este capabila sa inregistreze o imagine ce insumeaza de la 1280 pe 720 pixeli pana la 1920 pe 1080 pixeli (Full HD).
Insa, in ziua de azi, cand vorbim fie de televizoare HD sau de camere video HD trebuie sa fim atenti la modul in care redau/inregistreaza imaginea. Adica, daca acestea redau cadre progresive (p) sau cadre “impletite” (interlaced)  intre ele (i) (ex. 720p, 1080i, 1080p), insa despre toate acestea vom vorbi intr-o alta sesiune de sfaturi.
Calitatea imaginii, redate de camerele SD din ziua de azi, a ajuns la o performanta demna de laudat, insa, odata cu avansarea tehnologiei, rezolutia la care este redata imaginea de catre aceste camere tinde sa ramana in urma pentru aparatura deja existenta pe piata si a carei cerere continua sa creasca (televizoare LCD/Plasma HD ready sau Full HD, monitoare LCD cu diagonala si rezolutie maxima din ce in ce mai mare, etc.).
In cazul in care aveti posibilitatea alegerii filmarii in format HD, aceasta este varianta cea mai buna deoarece este de viitor. In momentul de fata, poate nu vedeti aceasta ca cea mai buna alegere, insa, uitandu-ne spre viitor aceste lucruri vor deveni un standard.
Astfel, formatul High Definition are urmatoarele avantaje:

- Rezolutia HD beneficiaza de un nivel de detaliu al imaginii superior fata de SD datorita numarului de pixeli din imagine. Informatia vizuala este de pana la 2-5 ori mai detaliata decat in SD. Spatiile dintre liniile ce alcatuiesc imaginea sunt mult mai mici sau invizibile;

- Perceperea detaliilor de catre ochiul uman este net superioara. Vezi comparatii intre calitate DVD si broadcast HDTV. Un alt exemplu sugestiv (click pe imagine pentru versiunea HD). Un alt exemplu este clipul de pe youtube atasat mai jos.

- Tine pasul cu tehnologia.

In cazul filmarilor de eveniment, acest aspect este foarte important. Poate pentru dumneavoastra, in acest moment,  aceste detalii nu conteaza, insa, tinand cont ca aceste amintiri raman urmasilor dumneavoastra, pentru ei aceste aspecte vor conta pe deplin.
Astfel, Junior Productions va incurajeaza sa va documentati si sa va ganditi bine inaintea luarii unor astfel de decizii si va multumeste ca ati citit aceasta postare!
«Daca aveti alte intrebari legate de acest subiect va asteptam sa lasati un comment si o sa va raspundem cu cea mai mare placere.»


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/rjunio37/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273