Loading

Tutorial: Cum sa iti semnezi (watermark) poze in Adobe Photoshop

Tutorial: Cum sa iti semnezi (watermark) poze in Adobe Photoshop

Ai o fotografie pe care vrei sa o postezi pe internet sau sa o dai cuiva insa vrei sa se stie cine e proprietarul pozei ? In acest tutorial iti aratam cum sa faci acest lucru fara a fi nevoit sa repeti de fiecare data pasii pentru a semna poza utilizant Actions.

Dificultate tutorial: Mediu Pentru a urma pasii din acest tutorial, trebuie sa aveti instalat programul Adobe Photoshop.
Puteti lucra pe ce poza doriti (de preferat pe una scoasa de pe aparatul foto ce il detineti), sau folositi fotografia ce va fi utilizata in acest tutorial dand click dreapta pe acest link si selectati “Save Link as..“(Chrome, Firefox) sau “Save Target as…” (Internet Explorer) pentru a downloada fotografia.
Pentru inceput trebuie sa deschidem fotografia in Photoshop.
Photoshop top bar
Mergeti la File -> Open… si cautati folderul unde ati downloadat poza, apoi apasati pe Open.
Dupa ce ati deschis fotografia putem incepe crearea unui Action.
Un Action va inregistreaza operatiunile facute in photoshop si le insumeaza intr-un singur script ce poate fi folosit nenumarate ori doar la apasarea unui singur click, reproducand operatiunile realizate in stagiul de inregistrare.
Pont: Pentru a largi poza pe tot spatiul de lucru folositi scurtatura Ctrl+0(zero) pe tastatura.

Crearea unui Action

Pentru a crea un action trebuie sa accesam panoul numit Actions.
In Adobe Photoshop CS3 puteti sa gasiti panoul uitandu-va in poza de mai jos.

Photoshop Actions

Daca aveti alta versiune de Photoshop, acest panou poate fi accesat mergand la Window -> Actions.

Dupa cum se vede si in ilustrarea de mai sus, pentru a ajunge la stagiul de inregistrare a operatiunilor, trebuie sa urmam 3 pasi.
1. Crearea unui set nou apasand butonul New Set New Set.

new-set-window

Va aparea aceasta fereastra unde puteti da un nume Setului din care va face parte Action-ul ce urmeaza a fi creat. Dupa ce ati dat un nume, apasati OK.

2. Crearea unui action nou apasand butonul New Action .

La Name: puneti un nume semnaturii, apoi la Set trebuie selectat setul nou creat.

Functia Function Key este foarte practica. Prin intermediul acesteia puteti sa desemnati o tasta sa fie drept scurtatura pentru a accesa action-ul.
Dupa ce ati facut toate astea, apasati Record.
Dupa apasarea butonului record, o sa observati ca in panoul Actions, butonul Begin recording este apasat automat. De acum putem incepe crearea Action-ului dorit.
ATENTIE: De acum inainte, orice operatiune faceti in Photoshop va fi inregistrata si adaugata in Action. Este recomandat sa folositi cat mai putini pasi posibili pentru a realiza semnatura care o doriti.
Pentru a crea o semnatura ce are doar text, urmati pasii urmatori.
Selectati Type Tool-ul (Horizontal Type Tool) sau apasati tasta T pe tastatura.
Dati click in interiorul pozei si in bara ce apare in partea de sus, selectati Font-ul dorit, marimea caracterelor, culoarea textului, si apoi scrieti ce doriti (numele de obicei).

Dupa ce ati pus setarile si ati scris ce ati dorit, apasati butonul Apply pentru a confirma setarile.

In pasii urmatori, trebuie sa aducem textul in pozitia dorita. Pentru a face asta, nu putem pur si simplu misca cu mouse-ul textul in pozitia dorita deoarece nu toate pozele au aceeasi rezolutie sau inclinare (unele pot fi facute pe verticala altele pe orizontala) si din aceasta cauza pozitia textului va fi diferita de la poza la poza.

Pentru a muta textul intr-un mod in care va putea fi pozitionat de fiecare data corect, trebuie sa facem click pe Select -> All sau Ctrl+A pe tastatura.

Apoi mergeti la Layer-> Align layers to selection -> Bottom Edges. Acest pas va alinia testul in partea de jos a pozei.

Align layers to selection

Apoi repetati ultimul pas dar de data aceasta dati click pe Right Edges.

Observatie: Alegerea locului unde vreti sa plasati semnatura ramane la alegerea dumneavoastra.

Pentru ca semnatura sa nu fie lipita chiar de coltul pozei, dati click pe Move Tool sau apasati tasta V pe tastatura. Cu ajutorul acestei unelte, indepartati putin textul de marginile pozei dupa cum indica si ilustratia de mai jos.

Dupa ce ati facut aceste lucruri, mergeti la Select->Deselect sau Ctrl+D pe tastatura.

Inainte de a finaliza realizarea acestui action, mai puteti lucra la design-ul textului. Nu voi intra in detaliu despre cum puteti stiliza textul insa acest lucru il puteti face accesand Layer-> Layer Style-> Blending Options… si acolo aveti mai multe optiuni unde puteti sa va creati propriul stil.

Action-ul este gata, tot ce mai ramane de facut este sa ii specificam unde sa salveze poza.

Asadar, mergem la File-> Save as… apoi selectati folderul unde vreti ca poza sa fie salvata (va recomand sa faceti un folder separat numit sugestiv ex: “Poze semnate”). Numele pozei trebuie lasat neschimbat si apoi la Format: selectati extensia JPEG si apoi apasati Save.

In panoul ce va aparea dupa ce apasati Save, folositi setarile urmatoare:

Dupa ce ati facut aceste setari, apasati OK.

Si pentru a finaliza acest action, din panoul Actions, apasati butonul Stop Recording .

Felicitari! Action-ul a fost creat ! De acum, cand doriti sa semnati o poza, o deschideti si apasati tasta rapida (Short-cut-ul desemnat la crearea action-ului) sau accesati panoul Actions si apasati Play .

Pentru a semna un set intreg sau un folder cu poze, urmariti tutorialul http://www.juniorproductions.ro/2010/05/tutorial-cum-sa-semnezi-mii-de-poze-folosind-un-action-in-adobe-photoshop/


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/rjunio37/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273